2021-10-11 12:34:05• hírek • Bede Emőke

Maradhatnak a négyévszakos gumik télen is, de egy fontos részletre figyelni kell

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Több országos híroldal is megírta nemrégiben a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) közleményére hivatkozva, hogy az úgynevezett négyévszakos, azaz all season gumiabroncsok használta télen nem megengedett, azok a sofőrök pedig, akik mégis ilyennel közlekednek, borsos bírságra számítanak.

A RAR hétfő délelőtt azonban közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a média egy 2011-es közleményt kapott fel és értelmezett helytelenül, a hivataltól friss tájékoztatást pedig senki sem kért. Mint írják, minden gumiabroncs, függetlenül a kereskedelmi megnevezésétől, melyen szerepel a sárra utaló M és a havat jelentő S jelölés (M+S, M.S. vagy akár M&S formában), megfelel a téli időszakra vonatkozó előírásoknak. Magyarán szólva, amennyiben az autótulajdonosok betartják a törvényt, és a gumiabroncson valóban fel van tüntetve az említett jelzés, akkor sem fogják megbírságolni őket, ha az abroncsot a gyártó négyévszakosnak nevezi. E tekintetben az elmúlt években nem történt változás a szabályozásban – emlékeztet a RAR. 


Mindezt már csak azért is érdemes észben tartani, mert amennyiben az autós hóval vagy jéggel borított úton nem az előírásoknak megfelelő gumikon közlekedik, a rendőrség 1305 lejtől 2900-ig terjedő pénzbírságot szabhat ki, mi több, a jármű forgalmi engedélyét is felfüggeszthetik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: